Leesmenu 25 november

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint.De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 25 november. Schakel na de Bijbellezingen terug naar Leesmenu 25 november.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Leesmenu 25 november – Dagtekst

De Heer maakt Jeruzalem weer nieuw

2 Maar er komt een dag waarop alles er weer prachtig uitziet. Daar zal de Heer voor zorgen. Iedere Israëliet die dan nog leeft, zal trots zijn op zijn land en op alles wat op de akkers groeit. 3 Alle mensen die nog in Jeruzalem wonen, zullen bij God horen. Hun namen staan opgeschreven in Gods boek, het boek van het leven.
4 De Heer zal Jeruzalem weer schoonmaken. Hij zal al het kwaad uit de stad verwijderen. Er zal geen geweld meer zijn. De Heer zal zorgen dat alles weer schoon en goed is, en dat er weer eerlijke rechters zijn.
5-6 De Heer zal de berg Sion beschermen en ook alle mensen die op de berg bij elkaar komen. De Heer is daar steeds aanwezig. Overdag in een grote wolk en ’s nachts in een vuur dat licht geeft, met rook en vlammen. Hij zal de inwoners van Jeruzalem steeds beschermen. Net zoals een dak je steeds beschermt tegen de hete zon, en tegen regen en storm.

Morgengebed: Jesaja 4:2-6

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap

Meditatie

Luxe en weelde redden Jeruzalem niet

Jesaja leeft in de tijd van koning Uzzia (2 Kon. 15 en 2 Kron. 26), ongeveer tweehonderd jaar voor de verwoesting van Jeruzalem. Dagelijks ziet hij mooie, trotse en mondaine dames door de straten van Jeruzalem flaneren met dure kleren en sieraden. De leiders van het volk verrijken zichzelf ten koste van de armen, de weduwen en wezen.

Op een dag laat God Jesaja in een droom Jeruzalem zien. De heilige stad is veranderd in een ordinaire vuilnisbelt, waar oorlog, honger en dood de regie voeren. Die trotse vrouwen zijn kaal en beroofd van al hun schoonheid en luxe. Ze zullen elkaar verdringen om te kunnen trouwen metde laatste mannen die nog zijn overgebleven na de oorlog.

Maar er komt een Grote Schoonmaak. God zal de bezem door zijn heiligdom halen en het restant van zijn arme volk terughalen. Hij zal weer in hun midden zijn, zoals vroeger in de woestijn, op weg naar het beloofde land. Met als symbool de wolk die hen dag en nacht beschermde (Ex. 13:21).

We zullen nog vaak meemaken dat het vertelperspectief van de profeet wisselt. Beelden van een verre toekomst voor hen doorkruisen voortdurend die van de huidige wantoestanden onder Gods volk.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 25 november.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm