Hoe het werkt
In 10 stappen naar het getijdengebed
Stap 1
Reserveer in je agenda voor elk dagdeel een kwartier. Die tijd is bestemd voor God en jou alleen. Voor of na het opstaan of aan het begin van je werkdag. Voor het begin van de middag. Aan het einde van je werkdag of aan het begin van de avond. En voordat je gaat slapen.
- NB! Bid je liever in de trein of op je werk? Ook dan is het is mogelijk te midden van omgevingsgeluid de stilte in je hart toe te laten. Met je eigen muziek in je oren schep je met enige oefening een innerlijke ruimte voor jezelf. Dat is net zo goed een heilige ruimte, waarin jij alleen bent met God.
Stap 2
Zoek een rustige plek waar je jezelf kunt terug trekken voor je gebed. Het gebed vraagt een innerlijke houding van aandacht en concentratie. Stilte helpt daar beter bij dan afleiding en lawaai.
Onder Nu lezen vind je bovenaan wat er op het Bijbelmenu staat voor die dag van de week.
Stap 3
Open in een ander tabblad de Bijbel-app of Biblija-net.
Stap 4
Ga naar Nu bidden en selecteer morgen-, middag-, avond- of nachtgebed.
Stap 5
Sluit je ogen en haal vijf keer met aandacht adem. Niet te diep, eerder ontspannen alsof je je uitstrekt in een warm bad. Steek als je dat prettig vindt eventueel een kaars aan.
Stap 6
Bid de vaste gebeden in de gegeven volgorde. Die is van oudsher doorgegeven als de ordening waarin het gebed zich openvouwt als een bloem.
Stap 7
In elke getijdengebed staat precies aangegeven waar de lezing van Psalmen en Bijbelhoofdstukken hun plaatsen hebben. Lees de teksten voor die dag (zie onder Nu lezen) in de Bijbel.
Stap 8
Je bent mens met hart en ziel en lichaam. Al die aspecten van je mens mogen betrokken zijn in je gebed. Door te knielen, je op te richten, je handen te heffen of te vouwen, raakt je hart nog meer betrokken bij wat je bidt.
De woestijnvaders in hun eenzaamheid, de monniken in hun kloosters en de gelovigen van alle tijden in hun kerken en synagogen deden en doen het. De taal van het lichaam voegt zich naar die van het hart. En andersom! Wie diep buigt beseft zijn nederigheid. Wie zich opricht voelt zich sterk.
- NB! De omstandigheden laten lang niet altijd toe om neer te knielen of je op te richten. Maar met je ogen dicht kun je jezelf het zien doen. In gedachten.
Stap 9
Luister ook eens naar de gezongen versie van de Psalmen en de (lofzang)gebeden. Als je het jezelf kunt veroorloven meer tijd te besteden door te luisteren naar de muziek van die gebeden, geeft het je gebed een ongekende intensiteit, kracht en vreugde. Zie onder Luisteren voor ideeën en opties.
Stap 10
Sluit je gebed af met gesloten ogen en haal vijf keer adem zoals bij de aanvang. Vergeet je kaars niet te doven. Het kan zijn dat je je kalm en prettig voelt. Of je hebt juist veel om over na te denken.
Wat, als….
je op sommige dagen geen tijd kunt vrijmaken voor gebed?
- Eenmaal in het gebedsritme opgenomen, kan je dat storen. Laat het los. Bidden is volgens Sint Benedictus net zo heilig als werken. Hij heeft dat goed opgemerkt bij Jezus Christus voor wie bidden en werken hetzelfde was als in- en uitademen.
- Ook de woestijnvaders wisten als geen ander hoe bidden een worsteling is met jezelf en je onvermogen het echt elke dag vol te houden. Zo merkte abt Agathon fijntjes op:
- Bidden kost strijd tot de laatste ademtocht.
- Onderweg ontmoet je heel wat tegenkrachten: tijd, werk, gezin, hobby’s, zorgen en verplichtingen. Voor je het weet kapen die ook de tijd weg die je voor God en jezelf hebt gereserveerd. Soms ontkom je er niet aan. Het leven is weerbarstig. Laat los en laat God binnen via het Jezusgebed.
je niets voelt, wanneer je hebt gebeden?
- Wat je nu voelt, is gewoon wat je voelt. Het gebed draagt jou door de dag. Of je dat nu merkt of niet. Sommigen ervaren direct kracht of een antwoord op een bepaalde vraag. Anderen soms pas na dagen, weken of misschien zelfs jaren. Ieder loopt zijn eigen weg.
je er tegen opziet wat het gebed bij je losmaakt?
- Bidden betekent immers ook de confrontatie aangaan met de donkere kanten in jezelf. Die kunnen je ook tot wanhoop drijven en innerlijke strijd veroorzaken.
- Bidden is een werkwoord. Het vraagt van je om er vooral mee door te gaan, ook in de donkere dagen voor je ziel.
- Maar bidden is ook: schuilen, rust vinden bij God middenin al je vragen en wanhoop. Een vreugdedansje maken omdat je iets moois hebt meegemaakt. Huilen om verlies van wie je lief is en om het lijden wat je ‘onderweg’ tegemoet komt.