Leesmenu 29 maart – Goede Vrijdag

Goede Vrijdag

Heer Jezus Christus, wij vieren vandaag uw dood aan het kruis. Hoe kunnen wij uw dood vieren? Zouden we die niet eerder moeten betreuren? Maar u zelf nodigt ons uit om samen met de kerk uw kruis te vieren en te vereren. Want uw kruis is een teken van de hoop dat er niets in ons is wat ons kan afhouden van het leven.

Uw kruis toont ons dat u al het tegenstrijdige in ons met uw liefde omvat, dat uw liefde het sterke en het zwakke in ons doorstroomt, het gezonde en het zieke, het hele en het gewonde.

Uw kruis is een teken dat u ons onvoorwaardelijk neemt. Daarom vieren wij uw kruis als een teken van overwinning. (…)

Uw kruis is een reden voor vreugde. Wij hoeven nergens meer bang voor te zijn. Want aan het kruis hebt u de hele wereld omarmd. (…)

Laat ons vandaag vol vertrouwen uw kruis vieren als de oorzaak van alle heil en de reden voor een vreugde die niemand ons kan ontnemen.

Passage uit het Goede Vrijdag-gebed van Anselm Grün in “Mijn gebedenboek’,  pag. 171, vertaald door Jansje Post, Utrecht 2011.

Waaraan heeft Goede Vrijdag zijn naam aan te danken? En wat gedenkt en viert de kerk van alle tijden op die dag? Het staat onder Vieringen, op de pagina Goede Vrijdag.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

Nota bene: Met een (gratis) account  op www.debijbel.nl kun je ook andere vertalingen aanklikken, bijvoorbeeld de NBV21. Daarnaast heb je direct toegang tot allerlei achtergrondinformatie over bijbelse onderwerpen. 

Leesmenu 29 maart – Goede Vrijdag – Dagtekst

De kerk als Gods tempel

4-6 God zegt in de heilige boeken: «Ik heb op de berg Sion de eerste steen gelegd voor mijn tempel. De steen die ik gekozen heb, is kostbaar en sterk. Je kunt er veilig op bouwen.»
Jezus Christus is de kostbare steen die God uitgekozen heeft. Hij is de levende steen. Want God heeft hem weer levend gemaakt, nadat de mensen hem gedood hadden. Jullie zijn in hem gaan geloven, en daardoor zijn jullie nu ook levende stenen. Samen zijn jullie Gods tempel.
Jullie brengen offers aan God, als heilige priesters. Jullie offer is het dienen van God door goed te leven. Want dankzij Jezus Christus doen jullie wat God wil.
7-8 Voor jullie is Jezus Christus de kostbare steen die God uitgekozen heeft. Want jullie geloven in hem. Maar voor ongelovigen is hij een gevaarlijke steen, een steen waarover ze struikelen. Ongelovigen lijken op bouwers die de belangrijkste steen van een gebouw weggooien. Want zij zijn ongehoorzaam aan de woorden van God. Dat heeft God zo bepaald.

Nachtgebed: 1 Petrus 2:4-8

e tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap.  

Meditatie

Steen des aanstoots

Petrus heeft het over een ‘Steen des aanstoots’, wanneer hij duidelijk maakt wie Jezus Christus is. Die uitdrukking komt uit de Statenvertaling van 1637 en heeft zich genesteld in het gewone taalgebruik. Een steen waaraan je je voet stoot, ontlokt je meestal een kreet van ergernis. Een treffend beeld dus om model te staan voor datgene wat ergernis veroorzaakt.

Met zijn ‘steen des aanstoots’ treedt Petrus in het voetspoor van de profeet Jesaja (Jes. 8:14). Maar is dat niet een belediging aan het adres van Jezus?

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm

Start The Conversation

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.